Razno

Kada je pravo vreme da beba počne da jede sama?

Hranjenje bebe

Kada dete napuni 8 meseci i sposobno je da samostalno i stabilno sedi, vreme je da počne da vežba svoje prstiće i služi se zalogajčićima hrane.

Taj momenat prelaska sa kašica i cuca na relativno čvrstu hranu može da bude podjednako frustrirajući i za roditelje i za malce. Posebno za mame koje vole da im je kuća uvek uredna.

Kad dete počinje samo da jede?

Većina dece između 9. – 12. meseca će biti spremno da uhvati i prinese ustima male komadiće čvrste hrane. Kako biste ohrabrili vaše dete da se hrani samostalno, morate da se naoružate strpljenjem i dobrim priborom za hranjenje bebe. Rotirajuća posudica je tip opreme za hranjenje koja je zanimljiva deci, a praktična roditeljima. Možete je nositi sa sobom bilo gde, od plaže, parka, automobila ili dok uživate u svojoj kući bez straha da će se ručak naći na Vašem omiljenom tepihu.

Zdrave navike u ishrani kod beba

Neka istraživanja kažu da bebe koje se same hrane kasnije budu manje izbirljive i više uživaju u hrani. Osim toga, samostalnim hranjenjem dete razvija motoričke sposobnosti, usavršava pokrete i stiče samopouzdanje. Mamama koje su svesne važnosti zdravih navika hranjenja, ali svakako ne vole da imaju nered u kući, znači kada mogu da ostave svoje dete sa obrokom, bez pritiska da će dete prosuti hranu. Kada beba vremenom nauči da jede sama, biće veštija u sticanju navika i sposobnosti tokom narednog perioda.

Nemojte se plašiti da dete neće pojesti dovoljnu količinu hrane ukoliko ga ostavite da jede samo. Dete instiktivno neće trpeti glad već će brže naučiti da se snalazi. Mališani uče putem grešaka i pokušaja!

Osim toga, trudite se da date deci dobar primer jer oni uče i po modelu i ponavljaju šta rade njihovi roditelji. Zato je neophodno početi sa samostalnim hranjenjem na vreme i uz mnogo strpljenja kako bi mališani pravovremeno usavršili pokrete i bili pripremljeni za jaslice i vrtić.